CRIDA a la DESOBEDIÈNCIA CIVIL pels DRETS CIUTADANS i CONTRA LA DICTADURA FINANCERA


Preguntes i respostes més freqüents sobre la Penyora Fiscal contra la corrupció (v.2.1)


(ver el documento en castellano)

També pots descarregar el PDF amb les Preguntes i Respostes a la Penyora Fiscal per ajudar a difondre-la i animar a fer-la a la teva gent. Gràcies!

 • 1. Quin esforç en temps i desplaçaments em pot comportar fer la penyora fiscal?

  Depèn de l’opció que triïs:

  • A) Si fas la Penyora a la Caixa General de Dipòsits, has de calcular que la feina extra respecte de l’habitual és:

   1.- Baixar-te via internet el formulari S26, 27, 28 o 29, segons la teva demarcació.

   • Per a Barcelona: http://www20.gencat.cat/docs/e-tributs/Documents/S26.pdf

   • Per a Girona: http://www20.gencat.cat/docs/e-tributs/Documents/S27.pdf

   • Per a Lleida: http://www20.gencat.cat/docs/e-tributs/Documents/S28.pdf

   • Per a Tarragona: http://www20.gencat.cat/docs/e-tributs/Documents/S29.pdf

   2.- Omplir el formulari (a la Guia s’explica com fer-ho).

   3.- Fer l’ingrés de la quantitat destinada a la Penyora al compte corrent que s’indica en el formulari (es tracta d’entitats bancàries convencionals). Fins aquí, es pot fer tot on line.

   4.- Anar a l’Agència Tributària per registrar el formulari; té oficines a cada comarca. Pots optar per fer l’entrega a l’Agència Tributària conjuntament en un acte públic i mediàtic.

   5.- Retocar a mà la declaració especificant-hi la quantitat destinada a la Penyora a la casella 752.

   6.- Portar la documentació personalment a l’Agència tributària (adjuntant a la Declaració de la Renda: còpia del formulari registrat, comprovant de la transferència realitzada i la carta en què declares que fas la Penyora, tot dins del sobre).

   ALERTA! és molt important guardar els originals tant del formulari registrat com del comprovant de la transferència realitzada.

   En aquest moment es pot organitzar una nova entrega de declaracions col·lectiva a l’oficina d’Hisenda, a l’Agència Tributària o en una entitat bancària.

  • B) Si fas la Penyora a través de la banca ètica:

   En cas que no estiguis d’acord a ingressar la Penyora en una entitat convencional, pots fer l’ingrés en un compte de banca ètica que ja tinguis o bé al compte obert específicament per a això (Nova – Penyora Fiscal de Triodos Bank 1491 0001 20 2035484423). Així t’estalvies fer els passos 2 i 4 per evitar interessos i sancions.
 • 2. Quins són els riscos a què m’exposo?

  El risc és poc, potser podries ser inspeccionat amb major atenció. El que requereix la Penyora Fiscal és una mínima dedicació i esforç. Si Hisenda fa una revisió i t’envia una declaració paral·lela, a més de poder fer al·legacions, pots posar –si no ho has fet abans– els diners que et reclama (que seran els consignats en concepte de Penyora) a la Caixa General de Dipòsits; d’aquesta manera s’atura el procés sancionador, fins a la resolució.

  Si malgrat totes les al·legacions, i tot i considerant el dret que tens a l’objecció et multessin, la part de sanció que et poden posar és la meitat de la quantitat que reclama Hisenda. Ara bé, la nostra experiència ens ha mostrat que si es fa recurs al Tribunal Econòmic Administratiu s’atura el procés sancionador.

 • 3. Si després tinc algun problema, hi haurà algú del moviment que em donarà suport? Com hi podré accedir?

  Sí, tindràs el suport que necessitis per part de persones que ja ho han fet abans. Hi podràs accedir a través del correu:

  penyorafiscal@cridadesobediencia.cat

  Estem també preparant un dispositiu jurídic de suport per si és necessari. 

 • 4. Es pot fer per via electrònica?

  No del tot. El programa PADRE no deixa escriure el concepte de «Penyora per la transparència» enlloc. Cal indicar, on line, la quantitat destinada a la penyora a la casella 752 i, després, un cop hagis imprès tota la Declaració, ratllar a mà el concepte de la línia corresponent a la casella 752 per afegir-hi «Penyora per la transparència».

  Una altra opció és omplir tots els impresos a mà: comprar un sobre de la Declaració de  la Renda (model 100) a la delegació d’Hisenda o en un estanc i fer la declaració a mà. Hi pots transcriure la que t’envien com a esborrany.

 • 5. Qui ho ha provat i què ha passat?

  De moment ho han fet poques persones, en declaracions anteriors. A dues d’elles, Hisenda els ha fet una declaració paral·lela, sense acceptar la Penyora

  La declaració sortia positiva, Hisenda va reclamar els diners i, com que no s’ingressaven (estaven a la banca ètica en penyora), va començar a aplicar interessos de demora i amenaces de sanció; aleshores van posar els diners de la Penyora a la Caixa General de Dipòsits de l’Agència Tributària de Catalunya, juntament amb un recurs al Tribunal Econòmic Administratiu. Amb això el procés sancionador s’ha aturat en espera de la resolució.

  Si la declaració és negativa, Hisenda no accepta tornar la Penyora que es va dipositar directament a la Caixa de Dipòsits, de manera que en la declaració paral·lela que envia Hisenda només reconeixen la quantitat a tornar, sense l’afegit de la Penyora. Això pot comportar que la devolució de l’import per part d’Hisenda es retardi un temps.

 • 6. Si la declaració em surt “a retornar”, també hi puc participar?

  Nosaltres creiem que sí, però si Hisenda sotmet la teva Declaració a revisió, et pot enviar una declaració paral·lela en què no reconeix la quantitat de la Penyora. En aquest cas, caldrà reclamar-ne el retorn quan es consideri que l’acció es dóna per acabada o assolida.

  Si Hisenda no la revisa, pot passar el que ja ha passat de vegades en l’objecció fiscal a despeses militars: que retorna la quantitat negativa de la declaració més la quantitat que hi has afegit per a l’objecció fiscal o, en el nostre cas, per a la Penyora fiscal.

 • 7. Hi ha algun servei que t’ajudi a participar en la campanya?

  Tots els documents que necessites per orientar-te i executar la Penyora són a la teva disposició al web

  www.cridadesobediencia.cat

  Si tens algun dubte que no t’aclareixin els documents, et pots posar en contacte amb nosaltres a l’adreça penyorafiscal@cridadesobediencia.cat

 • Per poder tenir suport, registra que has fet la penyora fiscal‎

 • 8. Quina entitat o persona de referència és al darrere d’aquesta iniciativa? Qui hi ha al darrere de la Penyora?

  Hi ha el col·lectiu de Ciutadania Activa de Transparents.org i la Crida a la Desobediència Civil pels Drets Ciutadans i contra la Dictadura Financera, persones amb experiència en l’objecció de consciència i en l’objecció fiscal.

 • 9. Pot tramitar la Penyora un tercer per delegació?

  El formulari de l’Agència Tributària, sí. La Declaració de la Renda és personal, però tant una cosa com l’altra la pot tramitar una tercera persona, gestoria o entitat.

 • 10. Cal que hi hagi un nombre mínim de persones que facin la Penyora, perquè tingui algun impacte?

  No, tot i que vol ser una acció àmplia. És un camí innovador i per tant pioner; encara que l’acció no fos massiva, requeriria per ella mateixa l’atenció de l’Administració, ja que sovint no sap com actuar. Mentrestant, n’anem aprenent i empoderant-nos.

 • 11. On van els diners consignats a la Caixa General de Dipòsits?

  Els diners es consignen a la Caixa General de Dipòsits obligatòriament a través de Caixabank i del Banc de Santander (segons què s’indiqui en el formulari). Allà queden en dipòsit fins a la resolució del cas.

  Una alternativa és que dipositis els diners de la Penyora en un compte que ja tinguis en una banca ètica o bé en el compte específic que hem obert de Nova – Penyora Fiscal a Triodos Bank: 1491 0001 20 2035484423.

  Els diners d’aquest compte no s’utilitzaran, en tot cas els interessos que en poden resultar es podrien utilitzar per al suport jurídic, si fos de menester, o per estendre la campanya. I com ja s’ha dit, si Hisenda te’ls reclama, els podràs treure i posar-los a la Caixa General de Dipòsits.

 • 12. Quan i com es considerarà que s’ha complert l’objectiu?

  ✓  Quan sigui aprovada com a llei orgànica la Llei de Transparència i accés a la informació.

  ✓  Quan s’hi inclogui la Casa Reial, els partits polítics i les seves fundacions.

  ✓  Quan els alts càrrecs estiguin obligats a emprar només diners personalitzats.

  ✓  Quan es comenci a aplicar la llei aprovada.

   

  Un cop donades aquestes condicions, convocarem els participants a decidir la devolució de la Penyora. Per poder estar en contacte, registra que has fet la penyora fiscal‎.

Descarrega el PDF amb les Preguntes i Respostes a la Penyora Fiscal per ajudar a difondre la Penyora i animar a fer-la a la teva gent. Gràcies!